Entropia vähittäiskaupan hukan aiheuttajana

Kaikille systeemeille on tyypillistä, että ne pyrkivät jatkuvasti rapautumaan. Tätä rapautumista kutsutaan entropiaksi. Entropia vaikuttaa esimerkiksi silloin, kun työntekijät vaihtuvat, aletaan poiketa standardoiduista työtavoista, tai töissä aletaan pikkuhiljaa oikomaan ja jätetään tekemättä asioita. Myyntimäärät muuttuvat jatkuvasti, eikä niihin välttämättä reagoida.

Hukan vähentämisen kannalta osastovastaavan vaihtuminen on aina kauhistus, sillä jos vanha osastovastaava on seurannut standardia ja puuttunut virheellisiin tilausmääriin, uusi ei vielä tiedä mitä tehdä. Mikäli uutta ei nopeasti perehdytetä standardoituun prosessiin, entropian vuoksi tästä seuraa nopeasti hävikkiä, tuotepuutteita ja ylimääräistä varastoa.

Mistä se entropia sitten tässä tapauksessa syntyy? Kuvitellaan että meillä on kauppa, jossa käy kerran viikossa mies ostamassa yhden pakkauksen aina samaa eineslasagnea. Jonain päivänä mies huomaa kyllästyneensä siihen ja alkaa ostaa toista tuotetta, muuttaa toiselle paikkakunnalle tai toiseen kauppaan. Sillä hetkellä eineslasagnen myynti pienenee. Sillä ei ole merkitystä, jos moni muukin ostaa samaa tuotetta ja volyymi on suuri, mutta jos volyymi on pieni, tuotteesta alkaa melko pian tulla hävikkiä. Silloin tilausmäärään on puututtava. Vastaavasti toisen tuotteen tai toisen kaupan myynti kasvaa, jolloin tuote voi loppua kesken. Silloin sen tilausmäärää on nostettava.

Näitä muutoksia tapahtuu valtavasti joka päivä ja suurin osa niistä ei aiheuta ongelmia, sillä automaattiset tilausjärjestelmät kykenevät reagoimaan niihin. Jos kuitenkin hävikkiä tai tuotepuutteita alkaa ilmetä, silloin automaatti ei ole kyennyt asiaa korjaamaan ja ihmisen täytyy puuttua siihen.

Me näemme entropian erityisen helposti tilanteissa, joissa hyvälle tasolle päässeessä kaupassa vaihtuu osastovastaava, sillä niissä entropian paine on suurin. Systeemi pyrkii nopeasti palautumaan entiselleen ja se tekee sen heti, mikäli korjaaminen lopetetaan.

Osastovastaavan vaihtuminen on maksanut pelkästään hävikkinä ja annettuina alennuksina 1885€ kuukaudessa.

Tästä syystä hukan vähentämistä ei voida koskaan lopettaa. Lopettaminen vie kaupan samaan tilanteeseen, missä se oli alunperin. Siksi hukan vähentäminen ei ole projekti, vaan prosessi. Prosessia voidaan kuitenkin tehostaa ja paras tapa siihen on noudattaa sitä järjestelmällisesti joka viikko. Mikäli kaupassa on prosessin alkuhetkellä 100 tuotetta, joissa hävikki on liian suuri (tuotepuutteista ja liiasta takavarastosta puhumattakaan), viidentenä viikkona suurten hävikkituotteiden määrä on tippunut 30-40 tasolle. Muutaman viikon jälkeen se voidaan saada vielä alle 30:n. On tehokkaampaa käydä läpi 30 tuotetta viikossa, kuin 100. On tehokkaampaa olla hyllyttämättä, punalaputtamatta, merkitsemättä hävikkiin ja viemästä jäteastiaan hävikkituotteita. On tehokkaampaa olla kuljettamatta ylimääräistä varastoa edestakaisin takavaraston ja kaupan välillä. Kiireessä näitä ei tule ajatelleeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ota yhteyttä

p. 040 574 8769, juha.ketola@kauppavalmennus.com
Lähetä viesti, niin otan sinuun yhteyttä.

tutustu myös hintalaskuriin [Excel-tiedosto]

Mistä palveluista olet kiinnostunut?