Hyllytilan merkitys hävikin ja varaston pienentämisessä

Aina välillä vieraassa kaupassa käydessäni silmiini osuu tuote, jossa on jotain merkillistä ja se kutsuu lähemmäs tutkimaan, mistä on kyse. Tässä on yksi niistä, tuote jota ei useimmissa kaupoissa punalaputeta, joten miksi siinä mahtaa tällä kertaa olla punalappu?

Kun tarkkaan katsoo, täysmaidosta paljastui päiväyksiä 18, 19, 21, 24, 25 ja 26.11. Kaikki vielä sopivasti sekaisin. Tämä on jo osastovastaavalta melkoista huolimattomuutta, mutta jos ei keskitytä ihmiseen, vaan systeemiin, missä mahtaa olla ongelma?

Monet päivämäärät kertovat sen, että tuotetta ei myydä kovin paljon suhteessa hyllytilaan. Hyllyyn muodostuu monen päivän jono, jonka toiseen päähän työnnetään lisää maitoa, toisesta päästä otetaan ja välissä on monen päivän varasto. Kauppa voisi jättää 4-5 päivän ajan maidon tilaamatta ja silti se ei loppuisi kesken.

Syyt hävikille ovat siis liian suuret tilausmäärät ja liian suuri hyllytila. Kun nämä korjataan, hävikkiä ei enää synny. Jos näitä ei korjata, tästä tuotteesta tulee hävikkiä ikuisesti, ellei myynti kasva.

Olin taannoin kaupassa, jossa suosituimpia wrappeja mahtui hyllyn täpötäydeksi änkeämällä esille kahden päivän myyntimäärä. Vieressä oli tuotteita, joita oli esillä kolmen viikon myyntimäärä. Toinen loppuu jatkuvasti kesken samaan aikaan kun toinen hyllypaikka on vajaa. Ei näitä tiedä, ellei ole paitsi keinoja havaita niitä, myös keinoja tutkia tilanne paikan päällä ja nopeasti. Havaitseminen on helppoa:

1) Jääkö hyllyttämisestä tuotteita yli?
2) Syntyykö tuotteesta hävikkiä?
3) Loppuuko tuote kesken?

Jos vastaus mihinkään näistä kysymyksistä on kyllä, prosessissa on virhe, joka on tutkittava ja korjattava, muuten se aiheuttaa jatkossakin ongelmia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ota yhteyttä

p. 040 574 8769, juha.ketola@kauppavalmennus.com
Lähetä viesti, niin otan sinuun yhteyttä.

tutustu myös hintalaskuriin [Excel-tiedosto]

Mistä palveluista olet kiinnostunut?