Kaupan ruokahävikki, mielikuvat ja todellisuus

Eduskunnassa on kerätty allekirjoituksia lakialoitteeseen, joka pakottaa kaupat lahjoittamaan hävikkiin menneet ruuat hyväntekeväisyyteen. Aloite on saanut suurta suosiota, sillä kukapa kannattaisi ruuan haaskausta? Viimeiset kolme vuotta olen ammatikseni tutkinut kauppojen ruokahävikkiä ja keksinyt keinoja sen vähentämiseen, joten pidän itseäni jonkinlaisena aihepiirin asiantuntijana. Siispä ajattelin avata muillekin, mistä hävikissä on kyse ja mitä vaikutuksia lailla toteutuessaan olisi.

Mikä on tilanne tällä hetkellä

Hävikki on seuraus siitä, että tuotteen myynti on ollut liian pientä verrattuna hyllyssä olevan ja tilatun tuotemäärään kiertoon. Jos hyllyssä on 5 leipää ja kauppaan toimitetaan 3 leipää lisää, hyllyssä on nyt 8 leipää. Jos säilyvyys on 3 päivää ja myynti 2 leipää / päivä, on pelkkää matematiikkaa, että 2 jää myymättä. Niin yksinkertaista se on. Jotta asia ei olisi liian helppoa, on useita tuntemattomia muuttujia, jotka tekevät myynnistä ennalta-arvaamatonta ja koska ei-oo –myynti on pahinta, tavaraa jää toisinaan valitettavasti yli. S-ryhmä on julkisesti ilmoittanut, että heidän hävikkinsä on 1,67% myynnistä.

Hyvin monissa kaupoissa jaetaan ruokahävikkiä jo nyt pois. Jakeluun liittyy kuitenkin ongelma: Eviran määräysten mukaisesti on laitonta jakaa tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä on mennyt. Koska kauppa luonnollisesti haluaa katteensa (noin 50-90% punalaputetuista tuotteista saadaan myytyä viimeisen vuorokauden aikana), se poistaa tuotteet myynnistä vasta viimeisen käyttöpäivän iltana. Tämän vuoksi jää vain muutaman tunnin aikaikkuna kerätä tuote pois, noutaa se ja jakaa eteenpäin. Keskiyöllä on jo liian myöhäistä.

Kaupassa on myös ”Parasta ennen”-tuotteita, joissa ei ole viimeistä käyttöpäivää ja siksi niitä terveystarkastajan tulkinnasta riippuen saa tai ei saa jakaa. Sattumalta olemme perehtyneet siihen, miten paljon kaupan valikoimassa on tuotteita, joita hävikin sattuessa on mahdollista lahjoittaa pois (”Parasta ennen” –tuotteita) ja kuinka paljon täytyy viranomaisen määräyksestä heittää pois (”Viimeinen käyttöpäivä”-tuotteita). 97-99% kaupan hävikistä tulee tuoretuotteista, joten listaan tässä ainoastaan ne osastot. Luvut ovat noin -lukuja, koska kaupat ja niiden valikoima vaihtelevat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ota yhteyttä

p. 040 574 8769, juha.ketola@kauppavalmennus.com
Lähetä viesti, niin otan sinuun yhteyttä.

tutustu myös hintalaskuriin [Excel-tiedosto]

Mistä palveluista olet kiinnostunut?