Kaupan tädeistä kyborgi-myyjiksi. Missä viipyy tiedolla johtaminen?


Kuuntelin taannoin Joe Roganin podcastista Elon Musk -jakson. Tyypilliseen tapaan jakso on pitkä, peräti 2,5 tuntia, mutta se on täyttä timanttia alusta loppuun. Henkilökohtaisesti suurimman vaikutuksen teki keskustelu kyborgeista. Tuleeko joskus tilanne, jossa ihmisen päähän voidaan istuttaa siru tai usb-tikku ja sen avulla ihmisen kapasiteettia voidaan nostaa? Onko sellainen edes eettistä? Elon Musk vastasi jotakuinkin ”Me olemme jo kyborgeja. Meillä kaikilla on taskussamme tällainen (älypuhelin). Tiedonsiirtoväylä (ihmisen ja puhelimen välillä) on vain todella hidas.”

Todellakin. Jos pysähtyy hetkeksi miettimään älypuhelimen mahdollistamia asioita, sitä ei aina edes ymmärrä. Kaikki maailman tieto on löydettävissä missä tahansa sitä tarvitsee, 30 vuotta sitten edes Yhdysvaltain presidentillä ei ollut vastaavaa mahdollisuutta. Tiedon määrä ei kuitenkaan organisaation kannalta ole tärkeintä, vaan mahdollisuus siirtää avaintietoja nopeasti ja virheettömästi jokaiselle, joka sitä tarvitsee.

Tämä tiedonsiirron vallankumous ei ole vielä tavoittanut kivijalkakauppoja, suurimmat teknologiset muutokset ovat ravistelleet lähinnä logistiikkaa, ketjutoimintaa ja rahastamista. 70-luvun myyjä ei pärjäisi toimiston puolella, mutta salin puolella hän tulisi edelleen toimeen. Moni tulee toimeen jopa niin hyvin, että tietoisesti karttaa tietoa ja tiedolla johtamista silloinkin kun se olisi mahdollista. Ei yksinkertaisesti haluta edes miettiä sellaista vaihtoehtoa, että itse ei tiedäkään kaikkia asioita.

Tieto ei poista ihmisen tarvetta, päinvastoin. Järjestelmät ovat riippuvaisia siitä, ovatko ihmiset kertoneet sille oikeaa tietoa. Tietoa vailla oleva ihminen tekee kuitenkin paljon virheitä, mikä on suuri ongelma. Tiedolla johtamisesta saatiin hävikintorjunnassa lupaavia tuloksia jo 2016-2017, sen jälkeen samaa alettiin tehdä takavaraston ja tuotepuutteiden vähentämisessä jopa paremmilla tuloksilla

Tämä on kuitenkin vasta lämmittelyä verrattuna siihen mikä on mahdollista, kun kokonaisia prosesseja voidaan avustaa sähköisesti. Puhutaan laatujohtamisesta ja standardoidusta työstä. Samalla tavalla kuin tuotetäydennys pitää kaupat toiminnassa, tietojen syöttäminen auttaa myyjiä koordinoimaan työtään paremmin tiiminä. Sen sijaan että vasta työvuoron lopussa huomataan että ”Enpä ehdi tehdä kaikkea, jätänpä loput iltavuorolle”, saman voi ennakoida jo aamulla ja pyrkiä siihen, että vaihtelut saadaan tasattua työvuorojen aikana ilman, että ne siirretään seuraavaan vuoroon aiheuttamaan lisää vaihtelua.

Koska mikrosirut eivät ainakaan lähitulevaisuudessa löydä tietään ihmisten aivoihin, tässä muutama vaatimus, mitä nykyinen tiedonsiirto asettaa, jotta tiedolla johtaminen voi onnistua.

1) Ensin prosessi, sitten työkalut

Liian usein prosessi tehdään digitaalisten työkalujen ehdoilla, eikä digitaalisia työkaluja prosessin ehdoilla. Kaiken digitalisaation pitää lähteä prosesseista. Digitalisaatio on pelkkä työkalu, aivan kuten vasara on työmiehelle.

2) Tietoa täytyy olla niin vähän kuin mahdollista ja vain sitä, mitä tarvitaan.

Aivan liian usein järjestelmiin ladataan kaikki mitä on mahdollista saada sen sijaan että keskityttäisiin siihen, mikä on välttämätöntä. Paretonin lain mukaisesti vain muutama tieto tai ominaisuus on kriittisiä, muita tarvitaan vain harvoin. Jos käytössä on kaikki mahdollinen, olennainen hukkuu epäolennaisen sekaan. Jos harvinaista ominaisuutta tarvitaan, sen ei välttämättä tarvitse olla salamannopeasti saatavilla.

3) Tiedon täytyy olla mahdollisimman nopeasti saatavissa. Jokainen klikkaus on liikaa.

Nopeus tarkoittaa sitä, että ihminen saa silmänräpäyksessä tarvitsemansa tiedon. Jokainen sekunnin murto-osa on liikaa ja vähentää todennäköisyyttä, että ihminen käyttää softaa.

4) Myyjä on sekä lähetin, että vastaanotin

Kaupoissa tyypillinen viestintäväline on kynä ja lähimmästä roskapaperista repäisty paperinpala, tai sähköposti. Toinen on nopea, helppo mutta epäluotettava, toinen hidas, vaikea mutta varma. Tästä syystä tiedonsiirto aiheuttaa rajoitteita sille, mitä voidaan viestiä. Tarkka, luotettava ja nopea tiedonsiirto mahdollistaa yhä tehokkaamman toiminnan. Myyjän vastaanottimen kaista on huomattavasti laajempi kuin lähettimen. Siksi lähettimen täytyy olla vieläkin yksinkertaisempi ja nopeampi käyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ota yhteyttä

p. 040 574 8769, juha.ketola@kauppavalmennus.com
Lähetä viesti, niin otan sinuun yhteyttä.

tutustu myös hintalaskuriin [Excel-tiedosto]

Mistä palveluista olet kiinnostunut?