Mikä on hävikin oikea taso?

Tämä on kysymys, joka minulta kysytään joka kerta, kun keskustelen kaupoissa hävikistä. Tähän ei ole helppo vastata, sillä jokainen kauppa on erilainen. Joillekin kaupoille 2% hävikki voi olla erinomainen suoritus, kun taas toisille 1% hävikki on huono. Hävikin lisäksi kauppojen tehokkuuteen vaikuttaa monia muitakin muuttujia, eikä siksi voida tarkastella vain yhtä muuttujaa kerrallaan. Hävikin vähentämiseen on helppoja keinoja ja monet valitsevatkin ne: karsitaan valikoimaa, sallitaan tuotepuutteita ja lisätään punalaputuksen alennusprosenttia, niin hävikki putoaa taatusti. Jo lähtökohtaisesti on parempi puhua hukasta, joka sisältää sekä punalaputuksen aiheuttamat tappiot, että hävikin. Ei nimittäin ole harvinaista, että 10 punalaputetusta tuotteesta 9 myydään ja vain yksi menee hävikkiin. Hävikki on pieni, mutta hukka on suurta.

Katsotaanpa ensin tavallista tapaa mitata hävikkiä. Niin kaupoilla kuin osastoillakin saattaa olla jonkinlainen tavoitetaso, johon pyritään. Kun tälle tasolle päästään, esimies kiittelee, että asiat ovat kunnossa. Mikäli ei päästä, tulee raippaa.

Tämä tapa on mainio mittari pisteiden laskemiseen, siihen että nähdään edistyvätkö asiat, mutta muuhun siitä ei olekaan. Se ei kerro miksi hävikkiä esiintyy, eikä auta meitä korjaamaan ongelmaa. Se kertoo vain, että sitä esiintyy ja näyttää suunnan. Määrällisissä tavoitteissa on se huono puoli, että niihin päästyä tyytyväisyys iskee. Päähän saattaa myös luikerrella ajatus, että parantaminen ei ole enää mahdollista.

Toinen tapa mitata hävikkiä on mitata yksittäisten tuotteiden hukkaprosentteja jonkin aikavälin sisällä. Kun näin tehdään, graafi näyttää hyvin erilaiselta.

Nyt on hyvin helppoa havaita, että yli puolet tuotteista ei aiheuta mitään ongelmia. Reilu neljännes aiheuttaa vähän, mutta pieni osa aiheuttaa valtavasti ongelmia. Näihin on helppo puuttua, sillä yksittäisissä tuotteissa hävikki on suurta.

Tämä ilmiö näkyy aina, olipa hävikki miten pieni hyvänsä. Siksi jokaisessa kaupassa hävikissä on aina vähennettävää. Työtä on tehtävä jatkuvasti jo siksi, että entropian vuoksi hävikki pyrkii aina kasvamaan. Vaaditaan työtä, että se pysyy edes entisellään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ota yhteyttä

p. 040 574 8769, juha.ketola@kauppavalmennus.com
Lähetä viesti, niin otan sinuun yhteyttä.

tutustu myös hintalaskuriin [Excel-tiedosto]

Mistä palveluista olet kiinnostunut?